söndag 1 april 2012

KAKOR

Ett riktigt aprilväder har vi här. I morse sken solen från en nästan klarblå himmel och nu vräker snön ner.  Ett riktigt inneväder och då passade jag på att fylla på kakförrådet. Det blev biscotti med lime, kokos och vit choklad och Leilas franska macarons.

Biscotti

100 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 7 dl vetemjöl
2 limefrukter (saften)
2 dl kokos
100 g hackad vit choklad

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda i bakpulber, vaniljsocker, vetemjöl, lime, kokos och vit choklad. Blanda väl. Du kan behöva tillsätta lite mer mjöl och kakdegen blir för kletig. Forma till två längder, lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, platta ut dem lätt. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader. Tag ut plåten och skär längderna i centimeterbreda kakor. Vänd dem så att de får snittytan upp och grädda ytterligare 20 minuter, stäng sedan av ugnen och låt dem torka. Glänta på ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.

Receptet kommer från Linnéas skafferi. Gå gärna in och inspireras.



Leilas franska macrons
Mandelkakor:
4 äggvitor
0,5 dl socker
125 g hasselnötter
2 tsk kakao
4 dl florsocker


Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt socker, lite i taget och vispa till en toppig maräng. Blanda försiktigt ner malna hasselnötter, kakao och florsocker. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten. Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.  

Smörkräm:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk nutella
1 msk kakao

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa ner äggulan. Smaksätt krämen med nutella och kakao. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor. Lägg resten av kakorna över som lock. 

Receptet kommer från recept.nu.


Jag kan säga att de inte blev världens snyggaste, men goda blev de. Det blir att prova andra smaker nästa gång. 

Ha en riktigt mysig eftermiddag!


Cecilia. 

(Idag ville inte Blogger göra som jag. Teckenstorlek och mellanrum valde "han" själv.)


4 kommentarer:

  1. Hej på dig!
    tack för titten i min blogg. Väldigt vad mycket gott du har bakat. Stämpeln med texten är köpt hos Kortmakaren för flera år sedan. Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Hejsan!

    Vi har också haft ett riktigt aprilväder här! Usch och fy. Ge oss tillbaka värmen!

    Gott med kakor. Själv håller jag mig borta från dem sedan fyra veckor tillbaka - och det går riktigt bra! Men visst blir man sugen ibland...

    Kramen jenny

    SvaraRadera
  3. mmmmmums så gott det verkar;) Kanske man skulle ta sig an bakandet nu när man tinat upp efter helgens bravader;) Vad roligt att du blev nöjd med din Ingegerd (ja sittdynorna har fått det namnet efter en av våra gamla lärare) Hoppas nu bara att solen tittar fram så att du kan börjar använda den. Önskar dig en härlig start på veckan, här början den med ett snötäckt landskap

    SvaraRadera
  4. Ja, visst är vädret konstigt nu. Det är väldigt svårt att klä sig när man ska ut :)

    Vilket bakrace du gjort! Så mycket smaskigt, det spelar inte alltid roll hur det ser ut - huvudsaken är att de är goda att stoppa i munnen :)

    Jag önskar dig en härlig tisdag!
    Kram Sofia

    SvaraRadera

Va kul att du vill lämna en kommentar hos mig!