söndag 31 juli 2011

VECKANS LOPPISFYND

För ett år sedan gick jag sällan på loppisar och med sällan menar jag någon gång vart femte år. Nu är jag fast i "loppisträsket". Denna vecka har det blivit några besök på olika loppisar, stora och små. Och några fynd har jag gjort.


Allt detta för mindre än 80 kronor. Bordet har målats vitt och är snart klart. Undra om jag ska måla något annat vitt?


 Knapparna som jag köpte förra veckan har fått flytta in i glasburken.


Jag har länge letat efter en tvättbräda. Har hittat många, men tyckt att de varit för dyra (från hundralappen och uppåt). Idag fyndade jag en tvättbräda för 40 kronor. En skön känsla infinner sig när man känner att man gjort ett fynd. Nu till den svåra frågan om jag ska behålla tvättbrädan som den är, måla den vit, texta något passade, dekorera den med vit spets. Vad tycker ni?

Har ni gjort några loppisfynd denna vecka?



Jag har inte bara handlat på loppis, utan även en diskmedelspump. Har länge velat ha en och nu slog jag slag i saken och köpte mig en. I krukan bredvid satte jag hjärtan på tråd, en lättskött favoritväxt som finns lite överallt här hemma. 


Cecilia.

fredag 29 juli 2011

SKÖRDEDAGAR

Det har varit två skördedagar här hemma. Krusbär, körsbär och vita vinbär har jag plockat och bakat och saftat av. Igår gjorde jag en god krusbärspaj. Kan verkligen rekommendera den.

Krusbär-, citron- och cashewnötspaj,
recept - Allt om mat



Under de fyra år som vi bott här har vi aldrig fått några körsbär, fåglarna har alltid hunnit före oss. I år, utan bärnät, har vi fått hur mycket körsbär som helst. Passade på att göra lite körsbärssaft.

Körsbärssaft med vanilj






Sist men inte minst Blondies med vit choklad. Dessa gick hem hos sambon. 

Blondies med vita vinbär
recept - Allt om mat






Fredagskvällen ska spenderades i en biosalong, vilket var länge sen. Kommer inte ihåg när vi var på bio senast. Hoppas filmen vi ska se, Kyss mig, är bra!

Bild lånad från www.sf.se

Cecilia.

tisdag 26 juli 2011

MAKE ´N TAKE

Har precis kommit hem från make ´n take på Designat i Linköping. Vi fick prova på att göra små tavlor med roliga tekniker. Kul att testa något nytt! De var ganska lätta att göra och det krävdes inte mycket material (tjock kartong, en grundfärg som jag glömt namnet på, stämplar, stämpelfärg och lite bling-bling).






Cecilia.


måndag 25 juli 2011

LOPPISFYND

Här kommer en bild på några av förra veckans loppisfynd!


En stor gammal potatiskorg, två fina flaskor, en gammal timer som fungerar, en ljuskopp och en glasassiett. (Klicka på bilden för större bild)
Det billigaste fyndet - GRATIS - var en halv Alladinask med vita knappar i olika nyanser, storlekar och sorter. Vad ska jag hitta på med alla dessa knappar? Kanske en tavla så småningom!

Cecilia.

söndag 24 juli 2011

BORTA BRA, MEN HEMMA BÄST

Ett ordspråk som stämmer så bra. Vi har varit och hälsat på min bror med familj i vackra Härjedalen. Vi har bara njutit och varit lediga. Lite jobb blev det dock, vi hjälpte till att måla panel till deras nya hus. Efter arbetet gjorde vi kolbullar till lunch - supergott! 

ATT TILLREDA EN KOLBULLE
Recept till två kolbullar
2 dl vetemjöl 
3 dl vatten 
1⁄2 tsk salt 
2 hg saltat fläsk (går bra med bacon)

Tärna fläsket och stek halva mängden i pannan över öppen eld. Blanda ihop vatten, mjöl och salt i en bunke. När fläsket är knaprigt, slå halva smetmängden ovanpå. Stek nu bullen på inte alltför het brasa, ca 3 min, vänd och stek ca 2 min till.

Tips
Kolbullesmeten kan blandas hemma och hällas över i en tom sirapsflaska eller liknande. Fläsket kan förstekas och frysas i portionsbyttor som tinas upp inför tillagningen. Beräkna vid förstekning 1 hg ostekt fläsk per kolbulle. För att kolbullen ska bli riktigt god och knaprig krävs rejält med flott, Om flottmängden vid stekningen är liten, kan med fördel en mycket rejäl smörklick tillsättas.

Stekning
En ”riktig” kolbullestekare använder aldrig stekspade eller annat verktyg för att vända bullen, utan vänder naturligtvis genom ”kastupp-metoden”. För att lyckas med detta måste bullen vara nästan genomstekt. Man ser detta genom att luta pannan och taxera hur mycket smet som ej hunnit gräddas, en liten skvätt smet kan få åka runt. Innan man vänder bullen ser man till att ingen står framför sig. När så kollat, knycker man med pannan tills bullen hoppar lös, varefter bullen skakas fram och en bit upp på stekpannans framkant. Nu kastar man upp kolbullen i luften, skriker tjoho och tar ned den galant i pannan igen. Man får hoppas den snurrat bara ett halvt varv. Återigen en liten varning, då det i kastögonblicket flyger flott och okontrollerade halvfabrikat som kan skada det mesta, så se upp!

Pannan
Kolbullepannan är tillknycklad 1 mm järnplåt som försetts med ett brunbränt träskaft
med lädersnöre i. Pannan kan diskas efter behag men bör torkas och förvaras torrt, då den annars kan rosta, som i sig är helt ofarligt men kan se knepigt ut. Första två till tre kolbullarna kan vara svåra att kastvända i ny panna men när den väl är instekt är det inga problem.

Receptet kommer från www.gronandal.se



Tjoho!!!


MUMS!

Lite loppisar hanns också med under semester. Visar mina fynd en annan dag!


Cecilia.

måndag 18 juli 2011

DECOUPAGE

Skåpsrensning kan innebära att man hittar saker som man glömt bort och saker som man inte längre vill ha. Härom veckan hittade jag en hel del små zinkkrukor som jag ville göra något med. Jag använde mig av dekorationstekniken decoupage. 



Så här blev resultatet! Nu saknas bara lite gröna växter, en plats att ha dem på eller någon att ge bort dem till. 

Cecilia.

torsdag 14 juli 2011

KAKOR

Nu när det väntas semester igen (3 veckor) är det skönt att ha lite kakor hemma. Det blev inte sju sorters kakor, men två - DUMLEKAKOR och CENTERGÖMMOR. Receptet på Centergömmorna kommer från  LANTLIGT I SMULTRONBACKEN.


Dumlekakor
200 g smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
10 Dumlekolor
20 Noblesse
Blanda smör, socker, mjöl och bakpulver till en deg. Låt stå kallt en stund. Rulla till små bollar och lägg i metallformar. Tryck i en halv Dumlekola i varje. Grädda i ugnen i 200 grader, ca 10-15 minuter.
Tag ut och lägg på en Noblesseskiva på varje kaka. 
Låt svalna och sedan smaka!


Centergömmor
200 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
ca 25 Center
Smält smöret och låt svalna. Rör ihop allt utan Centerbitarna. 
Omslut varje chokladbit med mycket deg. Rulla till runda kakor.
Grädda i ugnen i 200 grader, ca 7-8 minuter.
Låt svalna och sedan smaka!


Cecilia.

onsdag 13 juli 2011

NYTT PROJEKT PÅ GÅNG

Har under de senaste dagarna påbörjat ett nytt projekt. Ett lite större projekt som har inneburit att jag har fått tänka, såga, mäta, tänka igen, borra, skruva, skruva fel, tänka om och måla. Här får ni ett litet smakprov på föremålet. 


Vad kan det vara?


Ha en skön sommarkväll!

Cecilia.


söndag 10 juli 2011

CHOKLADBULLAR

Vaknade tidigt och satte igång satte igång ett bullbak. Brukar baka bullar till semestern, men i år kom de två veckor för sent. Chokladbullar blev det denna gång - första gången! De blev riktigt goda, självklart med kall mjölk.





Katten ville också vara med och fika!

I morgon väntar arbete igen efter två veckors semester. Efter denna vecka ska jag ha tre veckor till - det ska bli skönt!

Ha en mysig kväll!


Cecilia.

fredag 8 juli 2011

JORDGUBBAR!


Jordgubbsplockning stod på programmet en solig och varm dag som denna. Det blev nästan sex kilo stora gubbar i bunkarna och några gram i magen. Sorten hette Florence, precis som jag heter i andra namn. God var de, men inte lika goda som vi har hemma i trädgårdslandet. 





På eftermiddagen blev det en avkopplande paddlingstur i våra kajaker och ett härligt dopp i den fina östgötska sjön Hunn


Ha en skön helg!

Cecilia. 

måndag 4 juli 2011

SKYLTAR!

En gråmulen dag som denna har inneburit pyssel inomhus. Skyltar är det som har skapats i hemmets vrå. Visar här några skyltar, alla har inte gjorts idag och alla har jag inte gjort själv.


Sambon är bra på att spara saker i garaget och idag kom en gammal planka till användning. Alldeles lagom till att göra en lite större skylt. Jag har använt schablonbokstäverna som jag köpte av Tessan på Himlavit.


Har inget ”riktigt” skafferi, men skulle vilja. Denna skylt har jag stämplat med bokstäver från Making Memories.


Denna skylt är också stämplad med samma bokstäver. I bakgrunden ser ni en underbar väska som sambons mormor har virkat. Mormorsrutor är så fint!


En skylt som jag gjorde för ett tag sedan. Den har fått sin plats i växthuset.


Denna tag har jag köpt på Gårdsbutiken Romantiska Ting Den passar så bra tillsammans med änglavingarna. Här kommer texten på skylten:

När vi får besök av änglar,
hör vi inte suset från deras vingar,
vi blir inte kittlade av fjädrarna från deras bröst
men vi känner deras närvaro
tack vare den kärlek de skapar i våra hjärtan.

Ha en skön kväll!

Cecilia.

GRENEN

Kommer ni ihåg grenen från förra inlägget? Nu har den fått färg och ett användningsområde. Grenen blev ett smyckesträd. Stabiliteten är inte den bästa. Funderar på att göra om foten - kanske gjuta i betong.


Klicka på bilden för att få den i större storlek.

Ha en bra dag!


Cecilia.



fredag 1 juli 2011

SYMASKINEN OCH MÅLARPENSELN

...har varit mina vänner idag. Sydde vimplar i blått tyg, samma tyg som blomstertäcket på vår gungstol. Det är himla kul att sy vimplar, det är lätt och så går det fort. Det gillar jag!



Men vad man ska ha dem till är en annan fråga. Hittade inget bra ställe att sätta upp mina nysydda vimplar, så de fick åka ner i en låda. 


Denna gren har idag målats vit. Om ett par dagar får ni se slutresultatet!


I morgon ska sambon och jag på en liten utflykt. Med på utflykten ska dessa plättar som ska ätas tillsammans med färsk frukt.


Cecilia.